Ohlédnutí za BIM WORLD 2016 (Mnichov)

    29.-30.11.2016 jsme prezentovali BIM POINT na mezinárodní konferenci BIM WORLD v Mnichově. Během dvoudenní konference a výstavy jsme návštěvníkům představili principy a funkce, které BIM POINT nabízí, a setkali se s velkým zájmem účastníků ze stran stavebního i projekčního procesu. Náš stánek navštívili projektanti, programátoři, FM správci, BIM manažeři, studenti, potenciální investoři a klienti. O možnosti využití BIM POINTU se zajímala i dr. Ilka May, vedoucí firmy Arup a konzultantka EU BIM GROUP, se kterou měl na našem stánku tu čest diskutovat o budoucnosti BIM Petr Matyáš.

     Mezi vystavovateli se objevili mezinárodní firmy a organizace z různých oblastí zabývající se BIM technologiemi. Nejčastěji se jednalo o softwarová řešení pro různorodé profese a práci s BIM modelem, projekce, Facility a Project Management a kontrolu procesu. Své místo zde rovněž měli zástupci fakult a vědeckých organizací.

    Největší zastoupení měly dle očekávání softwarové společnosti. Kromě mezinárodních gigantů v oboru jako ALPI, ALLPLAN, CADENAS, AUTODESK a NEMETSCHEK GROUP jsme potkali i několik zajímavých řešení od malých a středních firem. Ráda bych zmínila software pro jednoduchou tvorbu BIM od maďarské firmy ORTHOGRAPH nebo velmi užitečné řešení pro koordinaci projektu – iBIM od firmy NEANEX. Společnost CONTERRA nás nalákala svým flexibilním FME převodníkem dat, který podporuje více než 300 různých datových formátů (vč. GIS, CAD a 3D dat). Zasloužený zájem vzbudil také přístroj na indoor skenování společnosti NAVVIS, jehož výstupem jsou kromě 3D mračna bodů a 2D výkresů i 360° panoramatické obrázky kombinované s virtuálním modelem.

    Projekční firmy a jednotliví projektanti konferenci navštívili jak z pozice vystavovatelů, tak návštěvníků samotné exhibice. Přímo na stánku BIM POINTU jsme se potkali s architekty, stavaři a stavebními inženýry z celé Evropy a také z Asie. Mezi vystavovateli se potom objevily takové značky jako například ARCADIS a také naši kolegové architekti z pražského ateliéru YUAR, kteří prezentovali řešení virtuální reality, kdy pomocí brýlí a senzorů můžete procházet počítačovým modelem budoucího zařízeného interiéru.

    BIM je logicky úzce provázán se správou budov, životním cyklem stavby a kontrolou stavebních a projektových procesů. Proto nemohlo chybět zastoupení značek z oboru Facility a Project Managementu, jako například firmy FAME, ASTA či NEWFORMA. Za pozornost stojí rozpočtový software iceBIM společnosti NEVARIS a jeho napojení na BIM projekt.

    Kromě softwarových řešení, projekce a řízení procesu jsme na veletrhu zhlédli i řešeni pro BIM knihovny od firem BIM&CO a MEP Content. Společnost coBuilder nás upoutala systém na výměnu dat mezi zhotovitelem stavby a výrobcem produktů.

    Zajímavé zpestření nabídly firmy z oblasti virtuální reality. Návštěvníci si mohly například vyzkoušet VR brýle „HTC Vive“ společnosti VIVE nebo zařízení společnosti Robotic Eyes s využitím pro 3D vizualizaci budov. Mnozí také objevili kouzlo velkoobjektového 3D tisku - BIG REP.

    Mezi nejoblíbenější témata konference BIM WORLD 2016 patřil blok ENHANCING THE FUTURE OF BIM: Start-ups present their next level innovations, ve kterém Petr Matyáš představil BIM POINT širokému publiku. Detailní seznámení s BIM POINTEM (včetně praktických ukázek) nabídl návštěvníkům Tomáš Minka prostřednictvím workshopu v sekci BIM meets Architecture, kterou moderoval Johannes Reischbock - člen představenstva Bundesverband Bausoftware e.V.

    Velmi nás potěšily pozitivní zpětné reakce, kterých se nám za naši aktivní účast na konferenci dostalo. Děkujeme všem návštěvníkům konference BIM WORLD 2016 a věříme, že jsme se neviděli naposledy.

Dokumenty ke stažení zdarma