8. konference BIM ve stavebnictví 2022

Ve dnech 02.- 03.06.2022 ve v prostorách Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství uskutečnila v pořadí už 8. Odborná celostátní konference BIM VE STAVEBNICTVÍ 2022.

Jejím motivem byl BIM jako cesta digitalizace českého stavebnictví, BIM jako nástroj komunikace ve stavebnictví, BIM jako předpoklad stavebnictví 4.0. Zazněly praktické zkušenosti, doporučené metodické a legislativní podklady, výzkumná témata, vzdělávací programy.

 Program konference

První den byl zaměřený na Digitální Česko a BIM. V prvním bloku vystoupili zástupci MPO, MMR i SFDI. V druhém bloku přiblížil Petr Matyáš aktuální aktivity czBIM BuildingSMART. BIM bere už jako standard. Zmínil však, že je potřeba se více věnovat datové statistice. Vyhodnocovat, analyzovat a na základě těchto dlouhodobých dat optimalizovat návrhy staveb. Pochvaloval si spolupráci s agenturou ČAS, jejíž projektová manažerka Kateřina Schön na konferenci hovořila o tvorbě datového standardu staveb.   Poslední blok byl věnovaný BIMu jako nástroji komunikace mezi jednotlivými partnery výstavby. Agniezka Szostko – Budzinská přiblížila využití BIM pro správce a provozovatele stavby

Druhý den byl zaměřený více do budoucnosti. O Stavebnictví 4.0, umělé inteligenci a robotizaci. Michal Kužník vysvětlil pojem robotická aditivní fabrikace a přiblížil proces 3D tisku sousoší Na Horu, které je k vidění na pražské Bořislavce. Zajímavou zmiňovanou referencí byl i ocelový most v Amsterdamu vytvořený 3D tiskem. Vyacheslav Usmanov z ČVUT hovořil o robotizaci stavebních procesů. Prostor zde dostala také fáze, která se nesmí opomínat - recyklace na konci životního cyklu stavby s pomocí digitalizace v přednášce Jana Valentina.
Závěr konference byl věnovaný přínosům BIMu v praxi. Tomáš Minka mluvil o BIMu jako předpokladu pro nasazení AI a IoT do procesu správy a provozu staveb.

 Konferenci jako každoročně dopovázela MINIEXPO BIM.

 


 foto zdroj: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství

 

Dokumenty ke stažení zdarma